Een BIJ-zonder project in de Benelux

Bijen zijn cruciaal voor het leven op aarde. Ze zijn van onschatbare waarde voor de wereldvoedselproductie en in de natuur sterven wilde plantensoorten uit zonder bijen. Maar de bijen hebben het moeilijk. Om ze een handje te helpen is Chubb in allerlei Europese landen actief met de sponsoring van bijen. Zo ook in de Benelux. 

 

‘At random’ bijenkasten plaatsen in de Benelux was natuurlijk heel makkelijk geweest. Wij kozen heel bewust voor het kleine Nederlandse dorpje Alphen (1600 inwoners). Dit dorp snapt het belang van het beschermen van de biodiversiteit. Er zijn allerlei mooie initiatieven om de vergroening van de woon- en leefgemeenschap te vergroten.

De biodiversiteits-groep Stichting Leefbaar Alphen Gelderland (SLAG) heeft de taak om onze  bijenkasten te beschermen en in de gaten te houden. Samen met Liquid Nature (de leverancier van de Chubb bijenkasten) én SLAG hebben we gekeken welke locaties in het dorp voor onze bijenkasten geschikt waren. 
 

Jong geleerd, oud gedaan

Twee bijenkasten staan op een rustig gelegen en natuurvriendelijk ingericht terrein. De andere twee kasten zijn geplaatst achter de enige basisschool in het dorp. Uiteraard op verantwoorde afstand van het schoolplein natuurlijk. De leerlingen van de basisschool worden nauw betrokken bij het Chubb-bijenproject. Ze krijgen enkele keren per jaar voorlichting over bijen, en het belang ervan voor de natuur. Doordat er een glazen plaat op de bijenkast ligt, kunnen de leerlingen het hele jaar door kijken wat er binnenin gebeurt. 

 

 

Beep bijenmonitor

Liquid Nature biedt een speciale bijenmonitor ’Beep’ waarmee je kunt volgen wat er in de bijenkasten gebeurt. Chubb sponsort de toegang tot Beep voor leden van SLAG en de leerlingen, zodat zij de vitaliteit van de bijen, de honingvoorraad, zwermneiging en de groei van het bijenvolk kunnen volgen. Deze gegevens worden ook gedeeld met Universiteit Wageningen voor hun onderzoek naar bijen.  

Trots naar de toekomst kijken  

We zijn trots op de samenwerking met SLAG waar dorpsleven, onderwijs en het bedrijfsleven samenkomen en zijn benieuwd hoe ons bijenvolk in de loop van de tijd zal groeien.